
Wet Langdurige zorg (WLZ) in de thuissituatie
Heeft u uitgebreide zorg nodig waarvoor u eigenlijk 24 uur per dag toezicht nodig heeft dan kunnen wij dat op basis van een PGB in de thuissituatie aan u leveren. Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat het om zorg met verblijf in een instelling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verpleeg- of verzorgingshuis of een woonvorm in de gehandicaptenzorg. U kunt ook thuis blijven wonen als u dat wilt.
Aanvraag WLZ
Als u uitgebreide zorg nodig heeft kunt u dit bij onze organisatie aangeven. Een wijkverpleegkundige komt dan langs om een intake te doen en zal u daar vragen stellen om een beeld te krijgen van uw situatie. Er wordt daarna een zorgplan gemaakt en dit wordt opgestuurd naar het Centrum indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ zal beoordelen of en welke indicatie u kan krijgen. Zij doen dit door bij u langs te komen en in gesprek te gaan. De aanvraag duurt vaan 6 tot 8 weken. Als er overbrugging tot die tijd nodig is wordt er gekeken wat er gegeven kan worden.
Indicatie toegekend
Als de indicatie via de Wet langdurige zorg (WLZ) voor uitgebreide zorg is toegekend. Gaan wij met u de papieren invullen voor de SVB om de indicatie om te zetten in een PGB. Als de PGB is toegekend kunnen we u zorg gaan starten.
Start zorg
Als we starten met uw zorg doen wij een intake gesprek en zullen wij een digitaal dossier aanmaken. Wij werken met een digitaal cliënten dossier NEDAP ONS. Daarin kunnen de medewerkers de zorgverlening rapporteren. Dit dossier kunt u zelf ook inzien via inloggegevens. Ook kunt u hierin communiceren met uw zorgverleners.
Er zal een medewerker toegewezen worden die wekelijks u zorgverlening verleend. Het aantal zorgverleners is afhankelijk van de hoeveelheid zorg die u nodig heeft.
Betaling WLZ
Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en of Jeugdwet
Valt uw zorg onder de Wlz, Wmo en of de Jeugdwet, dan worden de meeste kosten vergoed. U dient alleen een eigen inkomensafhankelijke bijdrage te betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw inkomen en wordt geregeld door het CAK. Voor meer info en het berekenen van uw eigen bijdrage kunt u kijken op de website van het CAK.
Meer weten?
- Kijk op www.regelhulp.nl voor meer informatie over langdurige zorg.
- Doe de Wlz-check van het CIZ voor een inschatting of uw zorgvraag onder de Wet langdurige zorg valt.
We proberen afspraken te maken over een vast bedrag per maand. Automatisch wordt maandelijks de betaling aan onze organisatie overgemaakt door de gemeente. Als de gemeente niet akkoord gaat met een vast bedrag per maand krijgt u als cliënt maandelijks een factuur die u zelf of uw vertegenwoordiger in SVB kan declareren. SVB maakt dan daarna over naar onze organisatie.